Linkek

Bejegyzések

2011. április 28., csütörtök

Nemsokára jöhet a hatékony, hormonmentes fogamzásgátló

A kutatók áttörésének köszönhetően lehetőség nyílt egy olyan fogamzásgátló tabletta kifejlesztésére, amely nem tartalmaz hormonokat.

A szakemberek a petesejt és a spermium "termékenységi vonzódását" vizsgálták. A kísérletekből kiderült, hogy a petesejt által kibocsátott egyik hormon hívogató üzenetként szolgál a spermium számára, amely ezt követően kevesebb, mint egy másodperc alatt reagál.

A Nature folyóiratban publikált eredmény azt jelenti, hogy lehetőség nyílt olyan hormonmentes fogamzásgátló gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek kikapcsolják ezt a jelzést. Ezek az új készítmények végre felválthatják a jelenleg ismert fogamzásgátló tablettát.

A Kaliforniai Egyetemen Polina Lishko és munkatársai egér és emberi spermiumokon végzett kísérlettel próbálták kimutatni, hogyan észlelik a megtermékenyülésre kész petesejtet. Kiderült, hogy amikor a spermium érintkezik a petesejtet körülvevő sejtek által kibocsátott progeszteron hormonnal, megnő a farkuk ide-oda mozgatását kiváltó elektromos áram erőssége, és farkuk gyorsabban kezd mozogni. A farok gyors ide-oda mozgása teszi lehetővé azt is, hogy a hímivarsejt behatoljon a petesejtbe, ezáltal megtermékenyítse azt.

A biológusok korábban is tudták, hogy a petesejt a párzás folyamata alatt valamilyen kémiai ösztönzést alkalmaz a spermiummal szemben, a kapcsolatot azonban eddig nem sikerült pontosan meghatározni. Ebben a kísérletben sikerült először kimutatni molekuláris szinten, hogyan jelez a petesejt a spermiumnak. A felfedezésnek köszönhetően lehetőség nyílik olyan hormonmentes fogamzásgátló megoldás kidolgozására, amely megakadályozza, hogy a petesejt ösztönözze a spermiumokat.

A jelenleg elterjedt fogamzásgátló tabletta hormonokkal nyomja el az ovulációt, vagyis a peteérést. Ha ugyanis nincs megtermékenyíthető petesejt, nem alakulhat ki terhesség. Bár az ismert szájon át alkalmazható fogamzásgátlók elég biztonságosak, mégis növelhetik bizonyos daganatos betegségek és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.
forrás: Medipress

Mikor dobják piacra őket?

A kutatások már folynak, melynek nyomán idővel elérhető lesz a hormonmentes orális fogamzásgátló.
Egy időben két, a fogantatással foglalkozó kutatás is ugyanarra a következtetésre jutott. Az ismeretek birtokában már hormonmentes fogamzásgátló tablettát is létre lehet hozni. Sőt, a tanulmányok a meddőségre is újfajta magyarázattal szolgálnak. A felfedezés új korszakot nyit meg a fogamzásgátlásban, aminek te is részese lehetsz.

Orális fogamzásgátlók

A fogantatás hormonális megelőzése eddig ösztrogén- és progeszteron-tartalmú gyógyszerekkel történt. A készítmények összetételét az elmúlt 50 évben igyekeztek az elvárásokhoz igazítani. Így olyan fogamzásgátlók születtek, melyek már minimális kockázatot jelentenek az egészségre, és a lehető legbiztosabban védnek a teherbeeséstől. Ezt a peteérés megakadályozásával érik el. Sokan mégis tartanak a hormontartalmú gyógyszer folyamatos szedésétől.

Az új felfedezés

Mind a két kutatócsoport arra a kérdésre kereste a választ kísérleteivel, hogy hogyan jut el a sperma a petesejtig. Ugyanis egy hímivarsejt esélye mindössze egy az egymillióhoz, hogy céljához ér. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a helyes út megtalálásában a progeszteron nevű női hormon segíti a spermát. Amerre több található ebből a hormonból, abba az irányba úszik. A progeszteron aktiválja a CatSpernek nevezett molekuláris csatornákat, melyek feladata, hogy a hímivarsejteket kalciummal lássák el, hogy azok gyorsabban mozogjanak.
Ezek a kalciumionok hasonló aktivitást mutatnak, mint az idegek közötti információáramlás. Lishko és Kirichok csapata kifejlesztett egy módszert, amivel ezt az elektromosságot mérhetik. Felfedezésük szerint két út is vezet ahhoz, hogy a CatSper csatornákat aktivizálják. Ennek egyik módja progeszteron hozzáadása, a másik pedig magasabb pH-érték stimulálása.
Benjamin Kaupp csoportja is hasonló következtetést vont le a saját kísérletük alapján. A német tudósok is mérték a spermiumok kalciumszintjét, és úgy találták, hogy a progeszteron hatása szinte azonnali. A tudós úgy gondolja, hogy nem hagyományos molekuláris jelátvitellel történik ilyenkor az érzékelés. Feltételezése szerint a CatSper maga érzékeli a nemi hormont, ami a kalciumszint emelkedését okozza.

Több problémára is megoldás

A kutatócsoportok eredményei alapján megoldhatóvá válnak egyes fogamzási problémák, amit a progeszteron érzékelésének zavarai okoznak. Lehetséges, hogy néhány petesejt nem termel elég progeszteront, vagy egyes spermák nem elég érzékenyek erre a hormonra, mondta Benjamin Kaupp. Ezzel a felfedezéssel nemcsak a meddő párokon lehet majd segíteni, hanem ezt az effektust a fogamzás elkerülésénél mesterségesen elő is lehet majd idézni. A Kaliforniai Egyetem munkatársa, Lishko azt is hozzátette, hogy így férfiaknak és nőknek is létre lehet hozni fogamzásgátló tablettát.

Mikor lesz elérhető?

A hormonális fogamzásgátlásról szóló első hírek az amerikai Sience magazinban jelentek meg 1956-ban. A gyógyszer engedélyeztetéséig négy év telt el, majd még egy év kellett, hogy Európában is forgalomba kerüljön. Magyarországon pedig 1967-ben lehetett először hozzájutni a tablettához.
A példa alapján sajnos még jó pár évig várnod kell, hogy az új módszert alkalmazhasd, de érdemes fejben tartanod a lehetőséget. Ma már külföldön gyorsabb a folyamat, és rövidebb időn belül előállítják a terméket. Hazánkban az Országos Gyógyszerészeti Intézet dönt a forgalomba hozatali engedélyeztetésről: az intézmény tájékoztatása szerint az eljárás - módszertől függően - egy év körül van.

Forrás:
http://www.femina.hu/egeszseg/hormonmentes_fogamzasgatlo_tablettak

Nincsenek megjegyzések: